28 oktober 2023

40 Jaar KBO Oss Ussen jubileum

Terugblik door: Maarten Bijveld — Op zaterdag 28 oktober bestond KBO Oss Ussen 40 jaar. In wijkcentrum De Hille werd deze mijlpaal uitgebreid gevierd. Vanaf ’s middags 4 uur was er de receptie voor genodigden, gevolgd door een uitgebreid koud/warm buffet voor alle leden. De avond werd afgesloten met veel muziek en dans.

Het bestuur van KBO Ussen is afgelopen zomer al begonnen met de nodige voorbereidingen. Hoe gaan we de dag indelen? Wie nodigen we uit? Wie verzorgt de aankleding? Wie worden er gehuldigd en in de bloemetjes gezet? Wie houdt er een toespraak? Wie benaderen we voor een warm of koud buffet? Wie maakt er foto’s of filmpjes? Al snel bleek dat van de geschiedenis van KBO Ussen weinig meer te achterhalen is. Jammer maar niets aan te doen. Het bestuur dient daarom zelf op pad te gaan om oude foto’s te verzamelen. Die oude kiekjes worden tijdens het feest via een groot scherm getoond voor alle aanwezigen.

Voorafgaand aan de receptie wordt ’s middags vanaf 2 uur De Hille omgetoverd tot feestzaal. Vele handen maken licht werk. Ballonnen, slingers, vlaggenlijnen, posters, servetten en tafellopers maken van de zaal een feestzaal.  Al ruim voor 4 uur melden zich al de eerste gasten. Die hebben er zin in, dat is wel duidelijk. Ook de genodigden voor de receptie laten zich zien. Het is een beetje ouwe jongens krentenbrood en ons kent ons. Veel bestuursleden van andere KBO-verenigingen in en rondom Oss zijn present. Al snel wordt het drukker en drukker. De uitgedeelde consumptiebonnen voor leden en niet-leden vinden gretig hun weg naar de bar.

Er wordt wat afgekletst, getoost en geproost tijdens de receptie en voor de liefhebbers is er natuurlijk livemuziek van het WT-Trio. Gezellige, onderhoudende meedein-muziek. En meezingen kan natuurlijk ook. “Luisteren naar ons hoeft niet want het is geen luisterconcert. Men komt vooral voor elkaar en niet voor ons” aldus de bandleden. Eh, jazeker, de heren hebben het goed begrepen.

Een goed feest mag uitlopen. En dat gebeurt dan ook vandaag. De receptie eindigt wat later dan gepland en alles schuift dus wat op. Wanneer alle genodigden voor de receptie naar huis zijn komt het warm/koud buffet in beeld. De dames en heren achter de buffettafels hebben het er maar druk mee. De ongeveer honderdtwintig leden van KBO-Ussen hebben allemaal een plekje gevonden aan de lange tafels en fantaseren al over een overheerlijke maaltijd. Toch moeten ze nog even geduld hebben want voorzitter Frans Metsers neemt nog even het woord. Hij memoreert even de geschiedenis maar kijkt ook naar de toekomst. Secretaris Gré van Langen gaat komend jaar stoppen en men is naarstig op zoek naar een opvolger. Verder dankt hij iedereen die een bijdrage heeft geleverd voor het feest en natuurlijk alle aanwezigen. Zonder hen geen feest. Riny van Hinthum (oudste lid), Jo van Leur (langstdraaiende dj van Oss) en Gré van Langen (16 jaar bestuurslid/secretaris) worden gehuldigd en in de bloemetjes gezet. Groot applaus en veel lachende en tevreden gezichten in de zaal en op het podium.

“Buffet geopend”, dat zijn de lang verwachte woorden van Gré. Het loopt al tegen zessen. Rij voor rij worden de soepkommen en borden gevuld. De keuze is reuze en het grote smullen kan beginnen. Groentesoep met balletjes, stokbrood, salades, kip, saté, beenham, nasi, bami, zalm, haring, bavarois, vruchten en slagroom. Nog steeds trek? Dan op naar de tweede of derde ronde. Smakelijk eten en proost!

Rond de klok van acht uur begint het grote opruimen. Hier en daar sneuvelt er een bord of glas maar dat mag de pret niet drukken. Een dweiltje doet wonderen en de dansvloer ligt erbij als een mooie glanzende spiegel. Vanaf nu is het feest openbaar en gratis toegankelijk.  Alle stoelen en tafels worden op hun nieuwe plek gezet want nu gaan de beentjes van de vloer. Het WT-Trio zet in met een oud nummer van Creedence Clearwater Revival: Bad Moon Rising. In een mum van tijd staat de dansvloer vol. CCR is nog steeds populair en dat blijkt het danspubliek te waarderen. Tot tien uur speelt WT-Trio de een na de andere hit uit lang vervlogen tijden. The Beatles, The Kinks, The Rolling Stones, Elvis, Sonny & Cher, The Cats, The Beach Boys, Mud en Abba komen voorbij. De Hille feest en geniet.

Na tienen gaat het feest nog even door voor de echte feestneuzen. Dj Jo gooit er nog een schepje bovenop en laat iedereen genieten. De dansers draaien overuren. De line-dansers zetten hun beste beentje voor en laten zien waar ze zo goed in zijn. Dj Jo heeft de juiste smaak te pakken en tovert De Hille om tot een ware danstempel. Rond middernacht is het feest ten einde. Tijd om op te ruimen.

Een dag om nooit te vergeten. Leve De Hille, leve KBO-Ussen. Op naar het gouden jubileum. En voor nu: dankjewel allemaal en houdoe.

Voor foto’s zie de KBO Ussen website link 40 Jaar jubileum KBO Ussen.

https://www.kbo-oss-ussen.nl/40 jaar jubileum kbo ussen/