3 juli 2023

Bijzonder nostalgisch dagreisje

Terugblik door: Maarten Bijveld  –  ’s Morgens 5 juli 2023 worden we in alle vroegte gewaarschuwd door het K.N.M.I. omdat er een zomerstorm op komst is. Code geel en oranje voor grote delen van ons land. We laten ons echter niet zomaar tegenhouden. De twee bussen staan om 8 uur al klaar in de Looveltlaan en alle vijfenzeventig deelnemers kunnen niet langer wachten. Het jaarlijks uitstapje gaat gewoon door en de chauffeurs beloven extra voorzichtigheid te betrachten. Om kwart over acht rijden we vol goede moed de Gewandeweg op.

Hilversum museum Beeld & Geluid

Na wat klein oponthoud rondom ‘s-Hertogenbosch rijden we tegen de klok van tienen Hilversum binnen. De reis is voorspoedig verlopen. De voorspelde regen en harde wind lijken hier enigszins mee te vallen. De bus stopt bij de hoofdingang van het Mediamuseum Beeld en Geluid.

Niet veel later genieten we van de welverdiende  koffie/thee met gebak. Om half elf worden we keurig begeleid naar de grote zaal waar we gaan genieten van ons Nostalgisch Arrangement. Presentatrice Corry geeft tekst en uitleg bij de beelden. We nemen een diepe duik in het verleden van de televisie. Ze heeft naast een grote kast met veel oude tv-attributen (o.a.de schoenen van Pipo de clown) de beschikking over een heel groot scherm met uiteraard een schitterend geluid. Ze heeft het programma in vier hoofdstukken verdeeld: drama, jeugd, spel en show. We krijgen bij elk onderdeel mooie en goed bewaarde oude beelden te zien. Het wordt een feest van herkenning en natuurlijk is het genieten geblazen. Enkele bekende programma’s die aan bod komen: Swiebertje, Bij Dorus op Schoot, De Wiekentkwis, Wie kan mij de weg naar Hamelen vertellen, Willy en Willeke, de 1-2-3 Show, de Fabeltjeskrant, Een van de Acht, Pipo de Clown, Floris, De Willem Ruis Show, Sterrenslag, de Soundmixshow enz. enz. Als toetje kiezen we samen voor de 24  Rozen van Toon Hermans en een fragment uit de show van André van Duin met Corrie van Gorp. Er wordt heerlijk meegezongen maar het is ook volop lachen geblazen met André van Duin in topvorm.

Oude ambachten en speelgoed in Terschuur

Om twaalf uur brengt de bus ons naar het dorpje Terschuur, gelegen tussen Apeldoorn en Amersfoort. We zijn er om één uur en we worden getrakteerd op een heerlijke lunch in het restaurant van het Oude Ambachten en Speelgoedmuseum.

We weten nog niet zo goed wat ons nu precies te wachten staat. Kees Bakker spreekt ons toe en heeft het over een a, b en c-route in het museum. En, oh ja, de jassen moeten we toch écht ophangen aan de kapstokken bij de entree. Niet veel later mogen we op speurtocht in het paradijs van Kees. We worden overvallen door tientallen kamertjes en winkeltjes met uitgestalde spulletjes. Gereedschappen uit lang vervlogen tijden en heel veel huishoudelijke artikelen die je al een hele poos niet meer gezien hebt. Er zijn compleet ingerichte werkplaatsen te zien van een boekbinder, een mandenvlechter, een kantklosser, een timmerman en ga zo maar door. Je kunt hier dagen rondneuzen en dan heb je nog lang niet alles gezien. Het is zeer zeker een feestje om hier te mogen zijn.

Om half vier vervolgen we onze reis met de laatste etappe. We doen nog even wat aan sightseeing op de Veluwe en rijden dan naar het Wapen van Valburg. We worden gastvrij ontvangen en genieten van een overheerlijk diner.

Om kwart voor acht zijn we gezond en wel weer thuis. Dank aan de goede chauffeurs en zeker ook dank aan de organisatie. In één woord: geweldig. Een dagje om niet snel te vergeten. We kunnen er weer even tegen. Beste deelnemers: houdoe, bedankt en graag tot een volgende keer!

Voor foto’s zie de KBO Ussen website link Dagreisje 2023 Hilversum-Terschuur.

https://www.kbo-oss-ussen.nl/dagreisje-2023-hilversum-terschuur/