29 april 2023

Interview met DJ Nelly van Erp

Dansen Zaterdagavond “De zaterdagavond is geslaagd wanneer de dansvloer vol is.”

Interview (1) door Maarten Bijveld – met DJ Nelly van Erp, maart 2023

De zaterdagavond in wijkcentrum De Hille is bij uitstek een heerlijke dansavond voor de liefhebbers van diverse muziekstijlen. Het is voor ieder wat wils en in deze serie van drie interviews zoek ik de drie diskjockeys op die beurtelings de zaterdagavonden gezellig en onderhoudend proberen te maken. Wat is hun geheim, wat is hun stijl en wat is hun drijfveer? Waarom zijn de mensen uit Oss en omgeving zo razend enthousiast? Het is begin maart 2023 wanneer ik een eerste afspraak heb met diskjockey Nelly van Erp. Zij is een bekend gezicht in wijkcentrum De Hille, hier in Oss. Buiten dwarrelen de sneeuwvlokjes maar binnen is het aangenaam toeven. De koffie smaakt heerlijk en niets staat een goed interview in de weg. Op weg naar een muzikale les en vooral veel dansplezier.

Voor alle lezers: wie is DJ Nelly van Erp?

“Mijn meisjesnaam is Nelly van Wijk. Ik ben getrouwd met Theo van Erp uit Oss. Ik ben geboren in het Land van Heusden en Altena. Sinds we samen in Oss wonen bevalt het mij hier prima. Sinds een aantal jaren ben ik gepensioneerd en één van mijn hobby’s is dansen.”

Waarom werk je bij KBO Ussen als dj?

“Puur omdat dat mij gevraagd werd en ik zei natuurlijk direct ja. We hadden tot het jaar 2000 een drive-in-discotheek. We maakten o.a. dansmuziek in Motel Nuland en Theke’s in Herpen.”

Wat voor soorten dansmuziek wordt er door jou gedraaid op zo’n zaterdagavond in De Hille?

Nelly: “Alle dansen zoals Foxtrot, Quickstep, Engelse wals, Weense Wals, Tango, Samba, Cha-cha-cha, Rumba, Cumbia, Veleta, Sirtaki, Hucklebuck , Polka, Country Linedance etc. Het merendeel van de dansen zijn toch wel de bekende Ballroomdansen.”

Heb je een favoriete dans en favoriete artiesten?

”Wat aarzelend: de Zuid-Amerikaanse dansen van o.a. Sparks, een fantastische meidengroep uit Colombia, Julio Iglesias uit Spanje, Frank Galan uit België.”

Hoe kom je aan al die muzikale kennis. Wat is je geheim?

“Zingen kan ik niet maar dansen wel. We hadden natuurlijk de discotheek. Voor ons huidige publiek zit daar nog veel bruikbaars tussen. Ik gebruik ook veel materiaal van mijn collega dj’s uit De Hille: Jo en Cor, ook al hebben die een andere smaak.”

Kun je je publiek omschrijven op zaterdagavond?

“Mensen vanaf 50+ en niet per se leden van KBO Ussen want iedereen is welkom. De mensen die komen houden veel van dansen want deze avonden heten ook dansavonden. Ik begin om half negen en helaas moeten we stipt om twaalf uur stoppen. Ik ben tegen pauzes maar je moet rekening houden met bepaalde leeftijden. Ook de bar speelt hierbij een rol natuurlijk dus er zijn wel wat kleine pauzes voor iedereen, maar een goede discjockey laat een volle vloer niet leeglopen. In een mum van tijd gaat er dan een volgend nummer achteraan. Soms haakt men af door vermoeidheid en dat is natuurlijk begrijpelijk.”

Kun je wat meer vertellen over de sfeer in De Hille op zo’n zaterdagavond?

“Natuurlijk willen we graag nog meer bezoekers zien. Corona heeft er geen goed aan gedaan. Het ritme was er niet meer. Corona was lichamelijk een ramp maar ook sociaal gezien een ramp. Het gaat gelukkig nu weer beter. De sfeer is onderling fantastisch. Er komen dames en heren alleen maar er zijn ook paren. Het overgrote deel van de bezoekers danst met iedereen. Zo zorgen we ervoor dat het dansen centraal blijft staan op zo’n avond. De zaal gaat om half acht open en de muziek begint om half negen. In die tussentijd draai ik achtergrondmuziek en maken de gasten een praatje met elkaar. Per slot van rekening hebben ze elkaar een week niet gezien. Onze bezoekers komen niet allemaal uit Oss. Denk aan Mill, Uden, Nuland, Berghem of Geffen. Men hoeft geen lid te zijn van de KBO Ussen en iedereen betaalt drie euro entree.”

Er is veel te doen over geluidsoverlast. Moet men oordopjes meenemen?

“Nee hoor, maar mensen met een gehoorapparaat moeten extra voorzichtig zijn. Het geluid is echt gericht op de dansvloer en niet op het terrasgedeelte waar men zit. De geluidssterkte bouw ik op in de loop van de avond. Mensen kunnen altijd bij mij terecht voor klachten en we gebruiken allemaal ons gezond verstand.”

De taal van muziek spreken we allemaal. Wat maakt muziek zo bijzonder?

“Voor mij is muziek altijd gerelateerd aan de dans. Ik dans al m’n hele leven. Ik geef nog steeds dansles. Ook dans ik mee wanneer er weinig mensen op de dansvloer zijn.”

Wanneer is de dansavond in De Hille geslaagd?

“Veel bezoekers ken ik niet bij naam maar ik weet wél van welke dans ze houden. Ik ken de ballroomdansers of de linedansers. Mijn avond is geslaagd wanneer de vloer vol blijft staan. Ik sterf duizend doden wanneer de vloer leegloopt. Echt waar, dat meen ik uit de grond van mijn hart.”

Dankjewel, Nelly.